Исландия

Знамето на Исландия
Гербът на Исландия
Република Исландия е островна държава в северната част на Атлантическия океан.
Намира се между Гренландия и Шотландия и е на северозапад от Фарьорските острови.
Столицата на Исландия е Рейкявик. Рейкявик е най-големия град в Исландия и най-северната столица в света. Разположен е в югозападната част на страната, в залива Фахсафлоуи на Атлантическия океан. Населението му е 119 108 души.
Карта на Исландия
Площ 103 001 км²
Столица Рейкявик
Най-голям град Рейкявик
Религия Католицизъм
Население 323 810 души
Гъстота на населението 3,1 д./km²
Девиз няма
БВП 12 831 млрд.$
БВП на човек 39 223 $
Валута Исландска крона
Година на присъединяване към ЕС не е член

Държавно устройство

От 17 юни 1944 г. Исландия е независима парламентарна република. Държавен глава е президентът. От 1996 година президент е Олавур Рагнар Гримсон, който е петия президент на републиката. На изборите от април 2009 г. най-много гласове взима Социалдемократическата партия — 29,79%, следвана от Партията на независимостта — 23,7%, Ляво-Зелено движение — 21,68% и Партията на напредъка — 14,8%.

Административно Деление

Административно Република Исландия е разделена на 23 териториални единици наречени сисла. Сисла са съставени от 95 общини. Паралелно с това страната е разделена на 6 парламентарни избирателни района и 14 самостоятелни града.

География

Отдалечения от континента остров Исландия е една от най-северните точки на Европа. Територията на Исландия е заета от високи планини, ледници, гейзери и вулкани. Островът разполага и с много горещи минерални извори. В столицата Рейкявик те се използват за отопление. Най-високият връх, Кванадалсхнюкюр (в някой източници се споменава с името Хванадалсхнукюр), се намира на ледника Вахтнайокутъл (2110 м). Исландия е най-големия остров в света, възникнал изцяло в резултат на вулканична дейност. Такива са и заобикалящите я островчета Сюртсей, Строхкюр и Стори Гейсир. В Исландия вирее полярния мак. Животинският свят е беден, въпреки че крайбрежието се обитава от тъпоклюна кайра. Климатът в Южна и Централна Исландия е умерен морски. Поради затоплящия ефект на северноатлантическото течение, в Южна Исландия зимите не са сурови, дори са меки. Летата са сравнително прохладни. В Северна Исландия климатът е субполярен. В тази част на острова климатът е малко по-студен в сравнение с климата в южните части.