Словения

Знамето на Словения
Гербът на Словения
Република Словения е държава в Югоизточна Европа. Граничи с Италия на запад, Адриатическо море на югозапад, Хърватия на юг и изток, Унгария на североизток и Австрия на север. Територията на страната е 20 273 км. и има население от около 2,05 млн.души.
Любляна е столицата на Словения. Разположена е в централната част на страната, близо до вливането на река Любляница в Сава.
Карта на Словения
Площ 20 273 км²
Столица Любляна
Най-голям град Любляна
Религия Християнство
Население 2 009 245 души
Гъстота на населението 99 д./km²
Девиз няма
БВП 40 490 млрд.$
БВП на човек 21 911 $
Валута евро
Година на присъединяване към ЕС 2004.

Държавно устройство

Словения е република с държавен глава -президент, избиран чрез общо, пряко и тайно гласуване за срок от 5 години. Законодателен орган е двукамерният парламент. Изпълнителен орган е правителството.

Административно Деление

Словения е разделена на 210 общини. Единадесет от тях имат главен град (местна обчине). За статистическите показания общините са събрани в дванадесет статистически региона. Подготвя се създаването на дванадесет или четиринадесет региона.

География

Словения се слави с една от най-красивите пещери в Европа - "Постойнска Яма". От 1818 г. до 2003 г. вкл. пещерата е посетена от над 30 000 000 посетители.

Стопанство и икономика

Словения е развита страна и по БВП на глава от населението е на първо място пред славянските държави. Почти 2/3 от работоспособното население е заето в сферата на услугите и почти 1/3 в промишлеността и строителството. Днес Словения е най-богата от страните, които през 1990-те преминават от планова към пазарна икономика. Присъединява се към Европейския съюз през 2004 г.,което допринася за големия икономически растеж. Сегашният БВП на глава от населението е 84%,което е средното ниво на ЕС. Въпреки, че Словения при прехода преминава през сложен и рисков път, благодарение на тогавашните си политици и икономисти успешно се интегрира икономически до Европа и сега е най-богатата страна от бившите югославски републики.