Франция

Знамето на Франция
Гербът на Франция
Франция е държава в Западна Европа, включваща също няколко отвъдморски територии, разположени на други континенти. Франция заема части от западна и югозападна Европа.
Париж е столицата и най-големия град на Франция. Париж е прочут с големите си булеварди, засадени с кестени, най-прочутият от които е Шанз-Елизе, както и с редица архитектурни забележителности.
Карта на Франция
Площ 675 417 км²
Столица Париж
Най-голям град Париж
Религия Католицизъм
Население 64 102 140 души
Гъстота на населението 110 д./km²
Девиз (Свобода, Равенство, Брадство)
БВП 1 792 млрд. €(2 688 млрд. $)
БВП на човек 28 000 €
Валута евро
Година на присъединяване към ЕС 1952г.

Държавно устройство

Франция е демократична полупрезидентска република с многопартийна система. От 1789 година насам партиите самоопределят като леви и десни, но дясното се асоциира монархизма и затова много десни партии решават да не се самоопределят като такива.

Административно Деление

Франция е разделена на 27 региона, които от своя страна са подразделени на 101 департамента. Регионите не притежават юридическа автономия, но имат някои административни права -могат да налагат собствени данъци и да водят собствен бюджет.

География

Франция е разположена в западната част на континента Европа. На юг граничи с Испания, Монако и Андора, на югоизток с Италия, на изток с Швейцария и Германия, на североизток с Люксембург и Белгия. Има излаз на Средиземно море и Атлантическия океан. Франция е отделена от Великобритания чрез Ламанша, но е свързана с нея чрез подземен тунел. Общата площ на френската държава, вкл. с отвъдморските територии и департаменти, възлиза на 674 843 км². От тях на европейската част се падат 551 695 км². Държавните граници възлизат на 4082,2 км.

Стопанство и икономика

Разнообразният климат оказва внимание върху специализацията на селското стопанство. Франция заема водещо място в Европа по производството на пшеница, мляко, месо, картофи, захарно цвекло и грозде. Страната има традиции в шивашката промишленост. Световноизвестни са френските вина, мебелни, порцеланови, бижутерийни и парфюмерийни изделия. Развито е производството на автомобили ("Ситроен", "Рено", "Пежо"), на самолети, ракети, кораби. При Сен Мало е построена първата в света електроцентрала, която използва енергията на приливите и отливите.