Чехия

Знамето на Чехия
Гербът на Чехия
Чешката република, съкратено Чехия, е вътрешноконтинентална държава в Централна Европа. Тя граничи с Полша на север, Германия на север и запад, Австрия на юг и Словакия на изток. Включва историческите области Бохемия, Моравия и Чешка Силезия. Площта ѝ е 78 865 км², от които 77 288 км² суша и 1 577 км² водна площ.
Карта на Чехия
Площ: 78 866 km²
Столица: Прага
Най-голям град: Прага
Религия: Християнство
Население: 10 306 709 души
Гъстота на населението: 130 д./km²
Девиз: Истината побеждава!
БВП: 187,498 млрд.$
БВП на човек: 18 000$
Валута: Чешка крона
Година на присъединяване към ЕС: 2004 г.

Държавно устройство

Чешката република е парламентарна република. Парламентът е двукамерен. Състои се от Палата на депутатите и Сенат. Депутатите се избират за 4 години, а сенаторите за 6, при което на всеки 2 години 1/3 от тях се преизбират. Право на избор имат гражданите на Чешката република, които са навършили 18 години, а да бъдат избирани имат право чехите над 21 и над 40 години . В градовете и селата освен това се провеждат избори за местно самоуправление. Държавен глава на Чехия е президентът, избиран за срок от 5 години. Преди е избиран от парламента, а от 2013 г. - в преки избори. Президентът утвърждава състава на правителството, предложено от Палатата на депутатите.

Административно Деление

Административно Чехия се състои от 13 края и един столичен окръг. Пражки столичен окръг, Среднобохемски край, Южнобохемски край, Пилзенски край, Карловарски край, Устецки край, Либерецки край, Краловохрадецки край, Пардубицки край, Оломоуцки край, Моравско-силезки край, Южноморавски край, Злински край, Височински край.

География

Географски, Чехия се намира в зона на благоприятен умереноконтинентален към планински климат. Лятото е меко и топло, защото планините, които обкръжават Чехия не пропускат вятър. Независимо от това, през зимата има достатъчно сняг, за да могат да се практикуват зимните спортове в планините. Площта на Чешката република е 78 864 км². Територията ѝ е заета от чешките Рудни планини, Судетите, Бескидите, на югоизток е Чешко-моравското възвишение, което на югоизток преминава в невисоки хълмове; южно от тях се простира долината на река Морава.

Стопанство и икономика

Чехия е една от първите страни по производство на автомобили на човек от населението, през 2007 година са произведени общо 962 881 автомобила.В Чехия се произвежда известната автомобилна марка Шкода. През 2008 година в Чехия работят 6 атомни реактора, които изкарват 31% от производството на електроенергия в страната. През 2007 година туризма в Чехия съставлява 3.8 % от БВП - то на страната.