Босна и Херцеговина

Знамето на Босна и Херцеговина
Гербът на Босна и Херцеговина
Босна и Херцеговина е планинска държава, разположена в западната част на Балканския полуостров. Столицата ѝ е Сараево. Граничи на север, запад и юг с Хърватия, на изток със Сърбия, а на югоизток с Черна гора. Първата страна в света признала на 15 януари 1992 година независимостта на Босна и Херцеговина е България.
Сараево е столицата на Босна и Херцеговина и най-големият град в страната.
Карта на Босна и Херцеговина
Площ 51 129 км²
Столица Сараево
Най-голям град Сараево
Религия Ислям
Население 3 981 239 души
Гъстота на населението 76 д./km²
Девиз няма
БВП 14,7 млрд.$
БВП на човек 3 712 $
Валута Конвертабилна марка
Година на присъединяване към ЕС не е член

Държавно устройство

Държавното устройство на Босна и Херцеговина е урегулирано от Дейтънско споразумение от 1995 година. Според този мир Босна и Херцеговина е федерален тип държава, която се състои от две административни единици и един окръг със столица Сараево.

Административно Деление

Босна и Херцеговина има няколко нива на политико-административно деление след федералното правителство. Най-важна от тях е организацията на държавата по общностни единици (ентитети) — Република Сръбска и Федерация Босна и Херцеговина. Република Сръбска заема 49% от територията на страната, а Федерация Босна и Херцеговина 51%. Тези два ентитета са образувани след Дейтънското споразумение от 1995 година след значителни промени в етническия състав на Босна и Херцеговина. В териториите на Република Сръбска това става след провеждане на етническо прочистване на местното бошняшко и хърватско население, а в териториите на Федерацията на местното сръбско население.

География

Босна и Херцеговина се намира в западната част на Балканския полуостров. Има малък излаз на Адриатическо море - само 20 километра. По-голяма част от страната е заета от Динарските планини с най-висок връх Маглик 2387 метра. Около 40% от страната е заета от гори. В южната част на страната поради топлия средиземноморски климат в долините на реките се отглеждат зърнени храни, захарно цвекло, лен, лозя, памук, тютюн, зеленчуци, плодове и др.