Грузия

Знамето на Грузия
Гербът на Грузия
Грузия е държава, намираща се в централната и западната част на Азия Закавказието. Граничи с Русия на север, Азербайджан на изток, Армения и Турция на юг и Черно море на запад. Грузия е член на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество, както и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и се стреми към членство в НАТО и ЕС.
Карта на Грузия
Площ 69 700 км²
Столица Тбилиси
Най-голям град Тбилиси
Религия Християнство
Население 4 730 841 души
Гъстота на населението 66 д./km²
Девиз "Силата е единството"
БВП 14 268 млн $
БВП на човек -
Валута лари
Година на присъединяване към ЕС Не е член на ЕС

Държавно устройство

Администрацията на Грузия е силно централизирана. Тя се разделя на 9 региона, две автономни републики и самостоятелен столичен регион (Тбилиси). Регионите от своя страна се разделят на 67 общини и 6 независими градове.

География

Грузия лежи на юг от границата на континентите Европа и Азия, де факто в Азия, но населението се самоопределя като европейци. Площта ѝ е 69 700 км², от които над 87% са планини и полупланински райони. Като естествена северна граница се издигат южните склонове на Големия Кавказ, през които е прекаран тунелът Роки, който свързва Грузия с Русия. На юг са разположени Малкия Кавказ и Арменското плато. Между двете големи планини е разположена Колхидската равнина. Тя е отделена на запад от областите Долна Картли и Вътрешна Картли чрез разположените от север на юг планини Лихи. Най-високият връх в Грузия е Шхара, висок 5 068 м. Най-дългата река е 1 364 км дългата река Кура. Най-голямото езеро е Паравани, което заема площ от 37,5 км². Най-дълбоката пещера Вороня със своите 2 190 м е същевременно и най-дълбоката в света. На северозапад е разположена автономната република Абхазия, на югозапад автономната република Аджария, на север областта Южна Осетия. Абхазия и Южна Осетия в момента не са под контрола на Грузия и се стремят към независимост, която е предмет на продължаващ териториален спор между грузинското правителство и предимно негрузинското население там. Големите градове в Грузия с население над 100 000 жители са Тбилиси (1 258 085 жители), Кутаиси (178 350 жители), Батуми (118 297) и Рустави (112 624 жители).