Дания

Знамето на Дания
Гербът на Дания
Кралство Дания е най-малката скандинавска страна. Намира се в Северна Европа и граничи по вода с Балтийско и Северно море. Съставена е от полуостров Ютланд и много островчета.
Дания се намира на север от Германия и Полша, на югозапад от Швеция и на юг от Норвегия.
Копенхаген е столица и най-голям град на Дания. Разположен е на източния бряг на остров Шеланд и частично на остров Амагер.
Карта на Дания
Площ 43 098 км²
Столица Копенхаген
Най-голям град Копенхаген
Религия Лутеранство
Население 5 451 826 души
Гъстота на населението 128 д./km²
Девиз "Божията помощ ,любовта на народа ,силата на Дания"
БВП 203,924 млрд $
БВП на човек 37 000 $
Валута крона
Година на присъединяване към ЕС 1973г.

Държавно устройство

Дания е парламентарна монархия, в която министър председателят е глава на правителството, и с наличие на многопартийна система.

Административно Деление

След извършена реформа от 2007г. Дания е разделена на 5 големи административни региона: Столичен регион Зеландия, Северна Ютландия, Централна Ютландия и Южна Дания.

География

Дания е разположена на полуостров Ютландия и множество острови, като 443 от тях имат имена, а 1449 от тях са с площ над 100 кв. м. Едва 72 острова са населени. Най-големите от тях са островите: Фюн, Зеландия, Фалстер, Лолан, Борихолм и др. В състава й влиза и най-големият остров в света -Гренландия, а също и доста по-малките Фарьорски и Фризийски острови. Много от островите на Дания са свързани посредством мостове. Ландшафтът на страната е нисък, практически цялата територия на страната се намира между 0 и 100 м. над морското равнище. Най-ниската точка е Ламмефьорд - 7 м, а най-високата точка - Юдинг Сковей - 173 м. Дължината на бреговата линия е 7 314 км. Единствената сухопътна граница е на юг с Германия. Дължината на границата е 68 км.

Стопанство и икономика

Дания е високо развита индустриално-аграрна страна. В промишлеността преобладават малки и средни предприятия. Водещи отрасли са металообработване, машиностроене, хранително-вкусова, химическа, текстилна промишленост. Добива се нефт(9 млн. т. годишно) и газ(5 млрд.куб.м.). Селско стопанство-високо продуктивно, механизирано. Обемът на земеделската продукция и животновъдството надвишава три пъти подробностите на населението на Дания. В отрасъла са заети 6% от трудоспособното население. Паричната единица на Дания е кроната, която фактически е вързана към еврото. Едно евро се обменя за 7,45 датски крони, а един американски долар се обменя за 4,7 крони. Дания е дом на много мултинационални компании като A.P.Moller-Maersk Group (Maersk-международно корабоплаване), Lego(датски играчки), Bang & Olufsen(hi-fi оборудване), Carlsberg(бира), Vestas(вятърни турбини), Novozymes (ензимни биотехнологии) и фармацевтични компании - Lundbeck и Novo Nordisk.