Ирландия

Знамето на Ирландия
Гербът на Ирландия
Ирландия е държава в Северозападна Европа, която заема около 5/6 от територията на остров Ирландия. Останалата 1/6 е заета от Северна Ирландия - част от Обединеното кралство.
Столицата на Ирландия е Дъблин. Разположен е в източната част на страната, при вливането на река Лифи в Ирландско море. Населението му е 506 211 души.
Карта на Ирландия
Площ 70 273 км²
Столица Дъблин
Най-голям град Дъблин
Религия Христянсво и Мюсюлманство
Население 4 339 848 души
Гъстота на населението 57 д./km²
Девиз Ирландия завинаги!
БВП 258,301 млрд. $
БВП на човек 59 904 $
Валута евро
Година на присъединяване към ЕС 1973 г.

Държавно устройство

Ирландия е парламентарна република. Президентът е държавен глава на Ирландия.

Административно Деление

Ирландия е разделена на 4 провинции. Техните имена са Ленстър, Мънстър, Конахт и Ълстър. Четирите провинции са разделени на 26 графства.

География

Бреговата линия на острова е сравнително плавна на изток, където Ирландско море го дели от Британия, и доста неравномерна на запад, където Атлантическият океан е изрязал множество заливи, полуострови и острови. Преобладава хълмистият терен с отделни ниски планини. Ландшафтът е изпъстрен с езера и реки. Най-голямата от реките, Шанън, разделя мочурестия централен регион от запад и със своите 386 км е най-дългата на Британските острови. Най-голямото езеро (388 км2) е Лох Ней в Северна Ирландия. Климатът е умерен морски, с влияние на океанското течение Гълфстрийм. Някога обрасъл с дъбови и борови гори, сега изумруденият остров е зает от ливади, а горите покриват едва 9% от площта му. Характерни са диви цветя, между които е и символът на страната - детелината. Ирландия е обитавана от някои общоевропейски видове бозайници като лисица, глиган и елен. Над 400 вида птици и множество водни животни (делфин, акула, костенурка) допълват фауната.

Стопанство и икономика

Ирландия има развита и модерна икономика, фокусирана главно върху сферата на услугите и високите технологии. Безработицата в Ирландия през февруари 2012 г. е 14,7%. Тя е развита индустриално-аграрна страна. Разполага с находища на торф, олово, цинк, мед, сребро, природен газ и др. Промишлени отрасли-електроника, машиностроене, химическа и хранително-вкусова. Селско стопанство-животновъдство и растениевъдство.Развит е и риболовът. Единствените два големи града са столицата Дъблин и Корк. Следващите по големина градове не достигат 100 000 жители дори и с околностите си. Годишно страната се посещава от около 4 млн. туристи.