Малта

Знамето на Малта
Гербът на Малта
Република Малта е островна държава, разположена върху архипелаг в центъра на Средиземно море южно от Италия, източно от Тунес и северно от Либия. Първи финикийците откриват стратегическо значение на архипелага, при своята колонизация на западното Средиземноморие.
Валета е столица на Малта, разположена на най-големия остров в държавата. Името на италиански е La Valetta и често може да се види изписано на български и като Ла Валета.
Карта на Малта
Площ 316 км²
Столица Валета
Най-голям град Биркиркара
Религия Католицизъм
Население 405 577 души
Гъстота на населението 1249 д./km²
Девиз С кураж и постоянство
БВП 6818 млн.$
БВП на човек 17 027 $
Валута евро
Година на присъединяване към ЕС 1964 г.

Държавно устройство

Малта е парламентарна република. Конституцията е приета през 1964 г., с поправки - 1974 и 1987 години. Парламентът е еднокамерен, състои се от 65 депутата, избирани за срок от 5 години.

Административно Деление

От 1993 г. територията на Малта е подразделена на 68 общини управлявани от местни градски съвети. Между тях и централното държавно административно тяло няма междинно ниво на подразделяне, каквито са например областите в България.

География

Малта е разположена на Малтийския архипелаг, съставен от три населени места (Малта, Гозо и Комино) и три необитаеми (Коминото, Филфла и Свети Павел) острова. Архипелагът се намира на около 90 км южно от Сицилия и на 250 км от Северна Африка. Най-голям е остров Малта (245,7 км²) – дълъг 27 км, широк 14,5 км, а дължината на бреговата линия е 137 км,където се намира и Валета - столицата. Брегът на острова е скалист, съставен от множество малки заливчета, образуващи естествени пристанища, пясъчни плажове и стръмни клифове. Вътрешността на острова е заета от ниски хълмове,с грижливо оформени тераси по склоновете, на които се отглеждат култури. Малта няма реки и езера и все пак 50% от площта ѝ се обработва..Сладка вода за напояване и консумация се получава чрез преработване на солена морска вода. Остров Гозо е с 4 пъти по-плодородни почви от о. Малта, върху който се отглеждат висококачествени лозя, и различни плодови и зеленчуци.

Стопанство и икономика

Въпреки ограничените природни ресурси съвременна Малта се развива с високи темпове. Основни промишлени отрасли са електрониката, ремонта на кораби, хранително-вкусова индустрия. Корабоплаване, туризъм и търговията са най-важни за икономиката. Земеделието също е важно за Малта. Оглеждат се зърнени , зеленчуци, грозде, смокини, цветя, цитруси и фуражни култури.