Монако

Знамето на Монако
Гербът на Монако
Княжество Монако, известно още като Монако, е конституционна монархия и град-държава в Западна Европа разположено на френската ривиера между Средиземно море и Франция. То е едно от петте европейски микродържави и втората най-малка страна в света. Монако е най-гъсто населената държава на Земята с население от 32 410 души, живеещи на площ от 1,95 кв.км.
Карта на Монако
Площ: 1,95 км²
Столица: Монако
Най-голям град: Монте Карло
Религия: католическа
Население: 32 409 души
Гъстота на населението: 16 754 д./km²
Девиз: ``С божията помощ``
БВП: 5,75 млрд. $
БВП на човек: 70 700 $
Валута: Евро
Година на присъединяване към ЕС: не е член

Държавно устройство

Монако е княжество, конституционна наследствена монархия и се управлява от княз. Законодателната власт принадлежи на княза и на Националния съвет, който се състои от 18 депутати и се избира на всеки пет години. Изпълнителната власт принадлежи на Правителствен съвет, начело на който стои министър-председател.

Административно Деление

Монако е разделено на четири части: Монако-столица - старата част на града, разположена на скалист нос, който се разпростира навътре в Средиземно море; Ла Кондамин - територията около пристанището; Монте Карло - основната жилищна и курортна област; и Фонтвиеле - наскоро застроена площ до морето.

География

С площ от 1,95 km² Княжество Монако е втората най-малка независима страна след Ватикана. То е разположено на т.нар. Лазурен бряг на Средиземно море, на 18 км източно от Ница. От трите си страни е обградено от Франция, а останалата от Средиземно море. Най-високата точка на страната е 163 м при южния склон на връх ``Ангел`` висок 1 109 м, намиращ се във Франция. Страната не разполага с никакви природни ресурси.

Стопанство и икономика

Страната е разположена на Лазурния бряг и затова е един от основните туристически центрове в света. Основните държавни приходи идват от туризма и свързаните с него отрасли на стопанството. Монако разполага със съвременна индустриална база за производство на екологично чисти производства - хранителна и лека промишленост. Електротехническа, радиоелектронна, химическа, фармацевтична, шивашка, хранително-вкусова, полиграфическа (серии пощенски марки) промишленост, сувенири, търговско-финансова дейност. Игрални домове в Монте Карло, туризъм, океанографски музей, подводен резерват ``Ларвото`` (50 ha). 1,7 km жп линии, 50 km шосета. Главно пристанище: Монако.