Холандия

Знамето на Холандия
Гербът на Холандия
Кралство Нидерландия, наричана по-често Холандия, е държава в Северозападна Европа, която включва още Аруба, Кюрасао и Саба. В България под името Холандия обикновено се разбира европейската част на страната, която граничи на север и запад със Северно море, с Белгия на юг и с Германия на изток. Тя е конституционна монархия.
Карта на Холандия
Площ 41 864 км²
Столица Амстердам
Най-голям град Амстердам
Религия Католицизъм и Протестанство
Население 16 570 613 души
Гъстота на населението 482 д./km²
Девиз "Ще продължавам!"
БВП 647 966 млрд $
БВП на човек 38 994 $
Валута евро
Година на присъединяване към ЕС 1957г.

Държавно устройство

Нидерландия е парламентарна демокрация от 1848 г. и конституционна монархия от 1815 г. Държавен глава е монархът. Той днес на практика има само церемонялна функция,но конституцията му позволява упражняването на реална власт, ако отговорните министри се подчинят. Формален конфликт между тях и монарха, чийто подпис е необходим под всеки закон или указ, който трябва да влезе в действие, би довел до конституционна криза.

Административно Деление

Нидерландия е разделена на 12 административни района, наречени провинции. Всички провинции са разделени на обшини, общо 483 на брой. Няколко острова в Карибско море са зависими от Нидерландия. Нидерландски Антили,група от пет острова, и Аруба, принадлежала преди към Антилите.

География

Забележителна черта на Нидерландия е нейната равнинност. Около половината от територията е на по-малко от 1 метър над морското равнище, а в големи части са всъшност под морското равнище.Най-високата част Валсерберг, намираща се в най-южната тоюка на страната, е висока 321 метра. Много ниски области са предпазени от диги и морски стени. Части от Нидерландия, например почти цялата провинция Флеволанд, са пресушени от морето - тези области се наричат полдери. Страната е разделена на две основни части от три реки- Рейн, Ваал и Маас. За страната е характерен умерено-морския климат.

Стопанство и икономика

Нидерландия има процъфтяваща и отворена икономика,ролята на държавата в която ограничена с успех от 80-те години на XX век.В областта на промишлеността преобладават хранително-вкусова промишленост и химическата промишленост, нефтопреработването и електротехническата и електронната промишленост. Високо механизиран селскостопански сектор, в който работи само 4% от работната сила, осигурява големи излишъци за хранително-вкусовата промишленост и за износ. Нидерландия е трета в света по стойност на изнесените селскостопански продукти след САЩ и Франция. Проблемът за обществените разходи и стагнацията на нарастването на пазара на работна сила е адресиран в Нидерландия много преди нейните европейски партньорки.