Норвегия

Знамето на Норвегия
Гербът на Норвегия
Кралство Норвегия е конституционна монархия в Северна Европа, която заема западната част от Скандинавския полуостров.
Граничи с Швеция, Финландия и Русия.
Към Норвегия принадлежат и териториите Буве, Свалбард, Ян Майен
Столицата на Норвегия е Осло.
Карта на Норвегия
Площ 385 991 км²
Столица Осло
Религия Лутеранство
Официален език Норвежки
Население 4 721 600 души
Гъстота на населението 12,83 д./km²
Девиз Всичко за Норвегия
БВП 391,8 млрд. евро
БВП на човек 66 047 $
Валута Норвежка крона
Година на присъединяване към ЕС не е член

Държавно устройство

Норвегия е конституционна монархия с демократична парламентарна правителствена система. Конституционна, защото според конституцията властта на правителството произлиза от изпълнителната власт, дадена на краля. Демократична, защото според конституцията властта е в ръцете на народа, тъй като всички граждани могат да участват в парламента на страната, Стортингет, и в окръжните и общинските съвети. Парламентарна, защото правителството има изпълнителната власт, но не може да управлява без подкрепата на парламента, който има законодателната власт.

Административно Деление

Норвегия е разделена на 19 административни области, наречени фюлке, и на 434 градски общини. Към Норвегия принадлежат и териториите Буве, Свалбард, Ян Майен.

География

Норвегия обхваща западната част от Скандинавския полуостров в Северна Европа. Назъбената брегова линия е една от най-дългите в света и е разчленена на множество фиорди и над 50 000 острова, се простира над 2 500 км. Норвегия има граница по суша дълга 2 542 км с Швеция (1619 км), Финландия (727 км) и Русия (196 км). На запад и на юг Норвегия граничи с Норвежко море и Северно море. Баренцово море и Северният ледовит океан мият най-северните брегове на Норвегия. Страната има издължена форма по посока югозапад-североизток.

Стопанство и икономика

Норвегия има отворена, насочена към експорта икономика. Страната е една от най-богатите в света. Икономиката на Норвегия е процъфтяваща сплав от благосъстоятелен капитализъм, където свободният пазар се съчетава с правителствена намеса.