Полша

Знамето на Полша
Гербът на Полша
Република Полша е държава в Централна Европа. Тя граничи с Германия на запад, с Чехия и Словакия на юг, с Украйна и Беларус на изток и с Литва и Русия на север, както и с Балтийско море. Полша се нарежда на 34-то място в света по население и като 6-тата най-многолюдна страна-членка на Европейския съюз.
Столицата на Полша е Варшава.
Карта на Полша
Площ 312 685 км²
Столица Варшава
Най-голям град Варшава
Религия Католицизъм
Население 38 518 241 души
Гъстота на населението 120 д./km²
Девиз ''Бог, Чест, Отечество''
БВП 800,9 млрд. $
БВП на човек 20 592$
Валута злота
Година на присъединяване към ЕС 1950г.

Държавно устройство

След разпадането на Източния блок Полша е демократическа парламентарна република. Президентът е държавен глава и има мандат от 5 години.

Административно Деление

От 1 януари 1999 г. Полша е разделена на 16 провинции, наречени войводства с назначен от правителството административен ръководител.

География

Полша има предимно равнинен релеф-северните и централните райони са низини, 2/3 от площта й на север заема Средноевропейската низина. Тя е осеяна с ниски заоблени моренни хълмове и многобройни езера с ледников произход, свързани помежду си с потоци и реки.В граничните райони на юг се издигат Судетите, Бескидите и част от Татрите, най-високия дял на Карпите с най-високия полски връх Риси (2499м). Климатът на Полша е умерено-преходен. Тук се застъпват студените полярни въздушни маси, идващи от Скандинавия и Русия, и западните по-топли и влажни океански въздушни маси. Като резултат зимата е студена, а лятото-сравнително топло. Неблагоприятно за земеделието е сезонното разпределение на валежите, често през пролетта те са недостатъчни, а през есента, когато се прибира реколтата, те са прекомерно изобилни.

Стопанство и икономика

Полша е страна с високи доходи на населението и има една най-добрите развиващите се икономики от всички бивши комунистически страни. Икономическия ръст на Полша е един от най-високите, като полската икономика не бива повлияна от рецесията в края на първото десетилетие на 21 век, и дори не отбелязва спад. С отварянето на трудовите пазари е членството в ЕС много полски граждани заминават да работят в Западна Европа, най-вече Великобритания и Ирландия. Въпреки това заплатите в Полша се покачват бързо, а разнообразни стоки, включително електроника, автомобили, вертолети и самолети, военно оборудване, лекарства, храни, текстилни продукти, стъкло и химикали.