Финландия

Знамето на Финландия
Гербът на Финландия
Финландия е държава, разположена в североизточна Европа. Граничи с Балтийско море на югозапад и с Финския залив на югоизток. Съседните й страни са Швеция, Норвегия и Русия.
Хелзинки е столицата и най-големия град във Финландия. Намира се в община Уусимаа, в югозападна Финландия, и е разположен на брега на Финския залив, част от Балтийско море.
Карта на Финландия
Площ 338 000 км²
Столица Хелзинки
Най-голям град Хелзинки
Религия Лютерани
Население 5 289 128 души
Гъстота на населението 17 д./km²
Девиз няма
БВП 172,6 млрд.$
БВП на човек 34 900 $
Валута евро
Година на присъединяване към ЕС 1995г.

Държавно устройство

Държавното устройство на Финландия е република. Държавен глава е президентът. Законодателен орган е президентът и еднокамерен парламент. Изпълнителен орган е Държавният съвет.

Административно Деление

Република Финландия е разделена на 6 провинции(ляни):Южна Финландия-главен град Хяменлина, Западна Финландия-Турку, Източна Финландия-Микели, Оулу-Оулу,Лапландия, Рованиеми и Оланд с главен град Мариахами.

География

Финландия се характеризира с почти пълното отсъствие на високи планини. В северната част са разположени фели или тунтури-вид ниски планини, характерни за Скандинавския и британските острови.Най-високият фел е Саана, чийто връх Халти-1324м. е най-високата точка в страната. Бреговата линия има дължина от 1126км., изкл.тази на островите. Двете главни реки във Финландия са Кемийоки -550км., която е с най-голяма дължина и най-голям водосборен басейн във Финландия и река Оълуйоки, с дължина от 107 км. Около 3/4 от страната са гори.В южната и средната част на Финландия има предимно борове, смърчове и крушови дръвчета. На юг има също така дъбове, явори и други растения.Растителността на север в Лапландия е видимо по-оскъдна.

Стопанство и икономика

Финландия има силна пазарна икономика от промишлено-аграрен тип. Стопанската дейност е доминирана от сектора на услугите(65,7%), следван от промишлеността селското стопанство(2,9%). Финландия е значим производител на електроника, машини, автомобили, вървен материал и химикали в световен мащаб въпреки отсъствието на големи запаси от полезни изкопаеми. През 1990-те години промишлената дейност, дотогава почти изцяло доминирана от дърводобива и преработването, се пренасочва към производството на електроника и високи технологии, предназначени главно за износ. Далеч по-обхватните машиностроителна и електронна промишленост произвеждат стоки предимно за износ. Финландия е и значителен производител на стомана, суровините за която се внасят от други държави. Финландия произвежда голяма част от необходимата електроенергия(26%)чрез ядрени електроцентрали и ТЕЦ(37%). Студеният климат възпрепятства мащабното поливно земеделие. Основните земеделски култури, които се произвеждат, са ечемик и пшеница, както и картофите. Животновъдството е почти изцяло съсредоточено върху отглеждането на крави. Риболовът е добре застъпен.