Швеция

Знамето на Швеция
Гербът на Швеция
Швеция е скандинавска държава, конституционна монархия, намираща се в Северна Европа. Тя граничи с Норвегия на запад, Финландия на североизток, проливите Сказерак и Катезат на югозапад, Балтийско море и Ботническия залив на изток. По море граничи също с Дания, Германия, Полша, Русия, Литва, Латвия и Естония.
Стокхолм е столицата на Швеция. Той е и първи по брой на население в Швеция.
Карта на Швеция
Площ 449 964 км²
Столица Стокхолм
Най-голям град Стокхолм
Религия Лутеранство
Население 9 103 788 души
Гъстота на населението 20 д./km²
Девиз "За Швеция във времето!"
БВП 348,6 млрд $
БВП на човек 38 500 $
Валута шведска крона
Година на присъединяване към ЕС 1995 г.

Държавно устройство

Швеция е конституционна монархия, но кралската институция има символични функции. Краля е държавен глава, но неговите функции са представителни.

Административно Деление

Административно Кралство Швеция с състои от 21 областни административни единици, наречени лени. Всеки ден се управлява от администрацията, назначена от правителството и органи на местното самоуправление - ландстинкт, избиран от населението. Областите са административно разделени на общини - комюн. Общо в Швеция има 290 общини.

География

Щвеция е разположена в северна Европа, на Скандинавския полуостров. Общата площ е 449 964 км², което я прави най-голямата скандинавска държава. Най-населени са южните и централните части, със столицата Стокхолм, градовете Гьотеборг, Малмьо и Упсале. Най-южната точка на Скандинавския полуостров и на Швеция е нос Смюгехук, на 55°20' северна ширина, а части от северна Швеция са разположени отвъд полярния кръг. На северозапад по границата с Норвегия е разположен Скандинавския планински масив. В северната му част, в Шведска Лапландия се намира най-високия за Швеция връх Кебнекайсе. В историческата провинция Бухуслен има множество малки островчета по протежение на западното крайбрежие. На изток е Ботническият залив и двата големи острова Готланд и Йоланд.

Стопанство и икономика

Шведската икономика е модерна, отворена и високоиндустриализирана пазарна икономика. Въпреки липсата на значителни записи от полезни изкопаеми, Швеция има добре развит енергиен сектор, базиран най-вече на водноелектрически централи, разполага с перфектна транспортна и комуникационна инфраструктура и голям брой добре обучени специалисти. Това се дължи на неутралитета по време на двете световни войни и студената война. Швеция е и една от страните с най-високи данъци - около 46% от БВП се формира именно от данъците. Въпреки това икономическата система е сравнително по-специална от тези на западноевропейските страни като Франция и Великобритания, макар и запазването да е на относително едно ниво.