История на Швеция


Праистория

Скоро след последната ледникова епоха, териториите на днешна Швеция са били заселени от ловци и берачи на плодове. Това започва да става през каменната епоха (6 000 г.пр.Хр – 4 000 г.пр.Хр.) Регионът се развива добре през вековете,съществуват данни за по-стара цивилизация на тези земи /легендата за изчезналата цивилизация Туле/. За първи път името Швеция е отбелязано през I-ви век сл.Хр. от римският историк Тацит. Той пише, че на остров в морето живее племето на свионите (алтернативно свеите), преживяващо от морето и ги описва като майстори на оръжие и кораби.

Средновековие

По време на Викингската епоха (9 - 10 в.), шведските викинги са пътували на изток и са оставили следи в балтийските държави, Русия, около Черно море, чак до Константинопол и южна Европа. Една от теориите за основаването на руската държава и произхода на първата руска династия на Рюриковичите е, че Рюрик, Синеус и Трувор са варяги (шведски викинги), поканени през 862 г. от племената чуди,веси, илменски словени и кривичи да въведат ред в раздираните от междуособни войни земи.

Златен период

На 6 юни 1523 г. Густав Васа е избран за крал на Швеция, като по този начин се разпада Калмарската уния и Швеция става независима държава. През 17 век Швеция се превръща в една от най-големите сили в Европа, което се дължи на успешното ѝ участие в тридесет годишната война, инициирано от крал Густав II Адолф. Но в своето могъщество тя рухнала през 18 век, когато Руската империя започнала завоеванията си в северна Европа през Северната война и окончателно през 1809, когато от източната ѝ половина било създадено полуавтономното Херцогство Финландия на Руската Империя.

Съвременна история

През 19 век в Швеция се наблюдава значително увеличение на населението — за 100 години (1750-1850) то се удвоява. Значителният ръст се преписва на мира, ваксинациите и картофите. В резултат на прираста обаче се стига до безработица в селските области, където по това време живели повечето шведи. Бедността, алкохолизмът и емиграцията не закъсняват; счита се, че между 1850 и 1910 повече от един милион шведи са заминали за САЩ. В ранните десетилетия на 20 век повече шведи живеели в Чикаго отколкото в Гьотеборг (вторият по големина град в Щвеция).

Най-нова история

Швеция запазва неутралитета си през Първата и Втората световна война, въпреки че неутралитетът ѝ през Втората често е поставян под въпрос. Тя е встъпва в концесии и с двете страни по време на войната. Швеция тайно разрешавала на шпиони от Алианса да работят на нейна територия, но също така снабдява нацистка Германия с желязна руда в замяна на въглища. Тези концесии са по-скоро наложени от нацистите и са считани за неизбежни за запазване на неутралитета ѝ. За съжаление приносът ѝ за Алианса и чисто хуманитарните ѝ жестове често остават в сянката на нейното сътрудничество с нацистите. Швеция е била част от плана Маршал, но и по време на Студената война остава непривлечена към някой лагер и все още не е член на никоя военна организация.