Гърция

Знамето на Гърция
Гербът на Гърция
Гърция е държава в Югоизточна Европа, заемаща най-южната част на Балканския полуостров. Граничи с Албания, Република Македония и България на север, с Турция на изток, със Средиземно море на юг, с Йонийско море на запад, а между континенталната част и някои от островите минава Егейско и Критско море.
Атина е столица на Гърция и седалище на областта Атика. Взела името си от гръцката богиня Атина, която е била пазител на града.
Карта на Гърция
Площ 131 990 км²
Столица Атина
Най-голям град Атина
Религия Православие
Население 11 216 708 души
Гъстота на населението 85,3д./km²
Девиз "Свобода или смърт!"
БВП 280 082 млн. $
БВП на човек 28 434 $
Валута Евро
Година на присъединяване към ЕС 1981г.

Държавно устройство

Гърция е парламентарна република. Президентът е Държавен глава. Законодателната власт принадлежи на парламента(еднокамарен), а изпълнителната- на правителството (министерския съвет).

Административно Деление

Административно Република Гърция се дели на 13 региона и 1 автономен регион- Агио Орос. Регионите включват 51 области. Най-ниските административни единици са общините, те биват два вида: деми, 130-на брой и кинотита, 901 на брой.

География

Гърция е разположена в Европа, в южната част на Балканския полуостров. Основната част от територията се състои от планински земи, издадени в морето на юг от основната част на Балканския полуостров, завършващ с Пелопоненския полуостров. Последният е разделен от сушата посредством Коринтския и Саронския залив.

Стопанство и икономика

Гърция е страна с добре развита пазарна икономика, базирана на селското стопанство и леката промишленост. Гърция е сред най-големите производители на на маслини, тютюн и вино. Въпреки, че не е силно индустриализирана, страната произвежда леки и икономични автомобили("Атика", "Алта"), електроника, оръжия, кораби и строителни материали. Гръцката икономика е най-развита на Балканите. Транспортната мрежа на Гърция включва 36 500 км пътища и 2 500 км железопътни линии. Страната разполага с голям морски търговски флот-около 3 500 кораба, повечето регистрирани под чужд флаг. Главни пристанища са Пирея, Солун, Патрас, Волос. В Гърция има 40 летища, 22 от които международни.