Кипър

Знамето на Кипър
Гербът на Кипър
Република Кипър е държава, разположена на остров Кипър. Двата основни и официални езика в Република Кипър са гръцкия и турския, но на острова се говорят също английски и руски. Остров Кипър е разделен на две части - Република Кипър, член на ЕС, както и Севернокипърска турска република, която няма официално международно признание.
Карта на Кипър
Площ 9 250 км²
Столица Никозия
Най-голям град Никозия
Религия Православно християнство, ислям
Население 788,457 души
Гъстота на населението 90 д./km²
Девиз няма
БВП 23,291 млрд $
БВП на човек 28 378 $
Валута евро
Година на присъединяване към ЕС 2004г.

Държавно устройство

Република Кипър е президентска република, като всяка новоизбрана президентска двойка получава мандат от пет години. Изпълнителната власт се упражнява от 11-членен министерски съвет. Президентът определя министрите, членовете не министерския съвет, и правителствения говорител. Министрите ръководят работата на повереното им ведомство, отговарят за прилагането на законите, подготовката на проекто-бюджета на министерството. Законодателната власт по конституция принадлежи на парламента. Парламентът на Република Кипър се избира за срок от 5 години по пропорционалната система.

Административно Деление

Кипър е съставен от 6 окръга(Фамагуста, Кирения, Ларнака, Лимасол, Никозия, Пафос), разделени на общини, но заради разпределението на острова е прието той да бъде разделян на северна (турска) и южна (гръцка) част.

География

Природата е съчетание от планини и равнини. Десет процента от територията е използвана за пасища. В миналото островът е бил покрит с гори, но днес те са изчезнали и на тяхно място има масиви и твърди иглолистни гори. Климатът е субтропичен и средиземноморски, с мека зима и сухо, горещо лято. През лятото няма дъжд, а през зимата падат оскъдни валежи.

Стопанство и икономика

Повечето от културите, които се отглеждат в Кипър, са познати, но интересна част от стопанството е коренът на растението Трилистник, наречен също "Холукаси". Голям процент от частните стопанства се занимават с отглеждането на този корен. Земите се обработват усилено, което се дължи на малките частни стопанства. Отглеждат се овце, кози и прасета, риболовът също е развит.