Латвия

Знамето на Латвия
Гербът на Латвия
Латвия е държава в Североизточна Европа. Тя граничи с Балтийско море и една от трите балтийски държави, заедно с Естония (343 km) и Литва (588 km), с които граничи на север и на юг съответно. Съседите й на изток са Русия(дължина на границата 276 km) и Беларус (141 km).
Рига е столицата на Латвия и главен търговски, културен, индустриален и финансов център на страната.
Карта на Латвия
Площ 65 791 км²
Столица Рига
Най-голям град Рига
Религия Лутеранство, Католицизъм и Православие
Население 2 286 700 души
Гъстота на населението 35 д./km²
Девиз “Отечество и свобода!“
БВП 37 038 млн.$
БВП на човек 18 140 $
Валута Лат
Година на присъединяване към ЕС 2004г.

Държавно устройство

Законодателният орган е стоместен Сейм (еднокамерен парламент). Президентът се избира от Сейма. Той назначава министър-председател, който заедно с кабината си образува изпълнителната власт.

Административно Деление

Латвия е разделена на 26 района. 7 града имат отделен статут.

География

Обширни части от Латвия са покрити с гори. Има повече от 12 000 малки реки и над 3 000 езера. Повечето от страната се състои от плодородни ниско разположени равнини и хълмиста местност на изток, като най-високата точка е Гайзинкалнс на 312м. Плиткият Рижки залив се намира на северозапад на страната. Столицата Рига е разположена на бреговете му, където река Даугава се влива в него. Други големи градове са Даугавпилс нагоре по течението и Лиепая на балтийския бряг. Латвийският климат е морски и умерен, с хладни лета и влажни умерени зими.

Стопанство и икономика

БВП на станата се формира от селско стопанство 5%, промишленост 33%, услуги 62%. От промишления сектор най-развити са:машиностроителна, електротехническа, енергийна, радиоелектронна, текстилна, трикотажна, кожено-обувна, хранително-вкусова промишленост. Характерни художествени занаяти-изделия от кожа, кехлибар, бродерия. От земеделския сектор най-разпространени са животновъдство, пчеларство, отглеждане на зърнени, фуражни култури, лен. Развит е и риболова. Главни пристанища са: Рига, Лиепая, Даугавпилс, Виентспилс. Износ: 2,1 млрд. USD(2000)-дървесина и стоки от дърво, машини и оборудване, метали, текстил, хранитални стоки (Германия, Великобритания, Русия, Швеция). Внос: 3,2 млрд. USD(2000)-машини и оборудване, химикали, горива(Германия, Русия, Финландия, Швеция).