Черна гора

Знамето на Черна гора
Гербът на Черна гора
Черна гора е държава на Балканския полуостров. Граничи с Хърватия и Босна и Херцеговина на запад, Сърбия на североизток, Косово на изток и Албания на юг. Има излаз на Адриатическо море. Държавна и административна столица е Подгорица (130 хил. ж.), а историческата столица на страната е Цетине. Площта ѝ е 13 812 км², от които 13 605 км² суша и 207 км² водна площ.
Карта на Черна гора
Площ: 13 812 км²
Столица: Подгорица
Най-голям град: Подгорица
Религия: Православни християни
Население: 625 266 души
Гъстота на населението: 50 д./km²
Девиз: няма
БВП: 7 029 млн.$
БВП на човек: 11 228 $
Валута: Евро
Година на присъединяване към ЕС: не е член

Държавно устройство

Според сегашната Конституция, Черна гора е обявена за демократична, социална и екологично чиста държава. Начело на държавата е президент, избиран за 5 години. Висш законодателен орган е Скупщина, избирана за 4 години. Изпълнителна власт — правителство. Правителството на Черна гора се състои от министър-председател, вице-премиер и министри.

Административно Деление

Черна гора е разделена в административно отношение на 21 общини:Андриевица, Бар, Беране, Биело поле, Будва, Даниловград, Жабляк, Колашин, Котор, Мойковац, Никшич, Плав, Плужине, Плевля, Подгорица, Рожайе, Тиват, Улцин, Херцег Нови, Цетине, Шавник.

География

Черна гора е малка страна, разположена в западната част на Балканския полуостров, която има уникална природа. На територията ѝ има 40 езера, 293 км морска ивица, от която 52 км са пясъчни плажове. В Черна гора се намира и най-южният фиорд в света — това е заливът Бока Которска. Цялата територия на страната е изпълнена с високи планини (над 1700 м.), дефилета и проломи, реки и езера и красивото адриатическо крайбрежие. В северозападната част на република Черна гора се простират Динарските планини, където е ѝ най-високата част на Черна гора - връх Дурмитор (2522 метра надморска височина). По топлото крайбрежие на страната се отглеждат цитрусови култури, сливи, череши и др.