Шотландия

Знамето на Шотландия
Гербът на Шотландия
Шотландия е историко-географски район на Великобритания в Северозападна Европа, една от четирите съставни части на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия. По суша Шотландия граничи с Англия, а от всички други страни е оградена с морета.
Единбург е столицата и втория по големина град в Шотландия. Градът носи името на своя основател принц Един.
Карта на Шотландия
Площ: 78 772 км²
Столица: Единбург
Най-голям град: Глазгоу
Религия: Християнство и католицизъм
Население: 5 535 011 души
Гъстота на населението: 65 д./km²
Девиз: няма
БВП: -
БВП на човек: -
Валута: британски паунд
Година на присъединяване към ЕС: не е член

Държавно устройство

През 1999 г. Шотландия получава право на свой собствен парламент. Това става за първи път след обединението ѝ с Англия през 1707 година. Така за повечето аспекти на вътрешната политика отговорни стават шотландския парламент, първият министър и кабинетът. Административното седалище на тези институции е Единбург. Като част от Обединеното кралство Шотландия няма собствен държавен глава. Вместо това съответният британски крал или кралица е държавен глава на цяла Великобритания. От 6 февруари 1952 г. тази длъжност изпълнява кралица Елизабет II.

Административно Деление

През 1996 г. с решение на парламента на Великобритания Шотландия е разделена на 32 области.

География

Територията на Шотландия обхваща северната третина на остров Великобритания и влизащите в състава острови — Хебридските, Оркнейските и Шетландските. Територията на Шотландия е 78 772 км², бреговата ѝ ивица е дълга 9 911 км. На юг граничи с Англия. Дължината на границата от река Туийд на запад до залив Солуей-Фърт на изток е около 96 км. На 30 км на югозапад от брега е разположен остров Ирландия, на 400 км на североизток е Норвегия, на север от Шотландия са Фарьорски острови и Исландия. На запад Шотландия граничи с Атлантически океан, а на изток със Северно море.

Стопанство и икономика

В сравнение с брутния вътрешен продукт на Европейския съюз, изразено в покупателна способност, Шотландия достига индекс 111,7 (EU-25:100) (2003).Статистиката показва, че ако Шотландия се отдели, като самостоятелна държава ще заеме 6-то място в света по най-важния показател (БВП на глава от населението), като в момента Великобритания(вкл. Шотландия) заема 16-то място в същата класация.