Северна Ирландия

Знамето на Северна Ирландия
Гербът на Северна Ирландия
Северна Ирландия е една от четирите съставни части на Обединеното кралство. Северна Ирландия е разположена в североизточната част на остров Ирландия, и е единствената част от Обединеното кралство със сухоземна граница с друга страна (Република Ирландия).
Белфаст е столица на Северна Ирландия. Според преброяването на населението през 2001 г. градът има 276 459 жители, а в агломерацията около него - 579 276. Това го прави вторият най-голям град на целия остров Ирландия.
Карта на Северна Ирландия
Площ: 13 843 км²
Столица: Белфаст
Най-голям град: Белфаст
Религия: Християнство
Население: 1 810 900 души
Гъстота на населението: 131 д./km²
Девиз: няма
БВП: 2 772 трлн $
БВП на човек: 45 575
Валута: британски паунд
Година на присъединяване към ЕС: не е член

Държавно устройство

Като част от Обединеното кралство, хората от Северна Ирландия са британски граждани. Те имат правата и на ирландските граждани по рождение. Няколко проучвания между 1971 и 2006 г. са посочили, че като цяло, протестанти в Северна Ирландия, виждат себе си като британски граждани, докато католиците се виждат като ирландски граждани. Според проучване направено около 2001 година населението се дели приблизително на 99.2% бели хора (от които 91% са родени в Северна Ирландия, 7.2% във Великобритания или Ирландия, и около 0.10% са родени извън границите на британските острови), азиатската част е 0,4%, процента на чернокожото население е 0,07, население от други етнически групи-0,08%, а процента на смесеното е 0.2.

Административно Деление

Северна Ирландия се състои от 6 графства: Антрим, Арма, Даун, Лъндъндери или Дери, Тайроун, Фърмана. Тези графства са разделени на 26 района: Антрим, Ардс, Арма, Банбридж, Белфаст, Балимъни, Балимина, Данганън и Южен Тайроун, Даун, Дери Сити, Касълрей, Коулрейн, Крейгейвън, Кукстаун, Карикфъргъс, Ларн, Лимавади, Лисбърн, Мойл, Нюри анд Морн, Нютаунаби, Оума, Северен Даун, Страбан, Фърмана.

География

Северна Ирландия е била изцяло покрита с ледници през последния ледников период, както и през предишни такива, като наследство от тях може да се види на много места в страната. В центъра на Северна Ирландия на площ от 391 км2 се намира Лох Ней - най-голямото сладководно езеро на територията на Британските острови. Разполага с гъста мрежа от пълноводни реки, езера и блата. Най-големият остров на Северна Ирландия е Ратлин. Източните брегове са ниски и равни, с малки заливи на юг и дълбоки изрязани заливи на запад. Релефът се характеризира с ниски отделни планински масиви, ливади, пасища, горички от смесени дървесни видове. В цялата страна климатът е умерен океански. Средна януарска температура 5-8 °С, средна юлска температура 14-16 °С, а количеството валежи е между 700 и 1500 mm годишно. Най-висока температура: 30.8 ° C е измерена в Белфаст на 12 юли 1983 година. Страната разполага с 3 национални парка и над 10 резервата.