Литва

Знамето на Литва
Гербът на Литва
Литва, официално Република Литва е държава в Североизточна Европа. Най-голямата от трите балтийски държави граничи с Латвия на север, с Беларус на югоизток, с Полша на юг, с Балтийско море на северозапад и с Русия на югозапад посредством Калининградска област. Литва е държава членка на Европейски съюз от 1 май, 2004. Площта ѝ е 66 300 км², от които 64 418 км² суша и 882 км² водна площ.
Карта на Литва
Площ: 66 300 км²
Столица: Вилнюс
Най-голям град: Вилнюс
Религия: Християнство,католици
Население: 3 575 439 души
Гъстота на населението: 55 д./km²
Девиз: Нека единството да процъфтява!
БВП: 44,727 млрд $
БВП на човек: 14, 135 $
Валута: Литас (LTL)
Година на присъединяване към ЕС: 2004 г.

Държавно устройство

Държавен глава на Литва е президентът, който се избира с петгодишен мандат. Сегашният президент на Литва е Валдас Адамкус, който се връща в Литва след години, прекарани в САЩ и Канада, заедно със своята съпруга Алма Адамкиене. В неговите ръце е съсредоточена и външната политика. Президентът, по одобрение на парламента, определя министър-председателя, а на последните номинации определя и останалата част от кабинета, както и броя на останалите държавни служители и съдии, както и Органическият съд. Литовският парламент (Seimas) има 141 члена, които се избрани с четиригодишен мандат. Около половината членове от това законодателно тяло са избрани от избирателни райони, а останалата половина са избрани от национален вот. Партията трябва да получи поне 5% от националния вот, за да бъде избрана в Сейма .

Административно Деление

Територията на Литва е разделена на 10 окръга, които от своя страна са разделени на 60 общини. Те от своя страна се делят на 546 енории. Десетте окръга са: Алитуски окръг, Вилнюски окръг, Каунаски окръг, Клайпедски окръг, Мариямполски окръг, Паневежки окръг, Таурагски окръг, Телшяйски окръг, Утенски окръг, Шяуляйски окръг. Граските райони обхващат територията на един град, а в някои случаи и на крайградските райони.

География

Литва е разположена край Балтийско море. Има предимно равнинен и хълмист релеф. Главната река е Неман Нямунас. Има и около 3000 езера. Горите са смесени. Има 1 национален парк 30 806 hа, 3 резервата 17 534 ha и 456 други природни обекта. Климатът е преходен от морски към континентален.

Стопанство и икономика

Литва е индустриално-аграрна страна. Основни отрасли са машиностроене (кораби), метало- и дървообработване, химическа, текстилна и хранително-вкусова промишленост (рибно-консервна). Със селско стопанство се занимават 35% от населението на страната. Водещ отрасъл е месо-млечното говедовъдство. Повсеместно се отглеждат ръж, пшеница, ечемик, овес, лен, захарно цвекло, картофи, зеленчуци и др.