Белгия

Знамето на Белгия
Гербът на Белгия
Белгия е държава в Западна Европа. Тя граничи с Нидерландия, Германия, Люксембург и Франция, а на северозапад със Северно море. Белгия има население от повече от десет милиона души и територия от едва тридесет хиляди квадратни километра което я прави 17-тата най-гъсто населена страна в света.
Брюксел е столица на Белгия.
Карта на Белгия
Площ 30 528 км²
Столица Брюксел
Най-голям град Брюксел
Религия Католицизъм и Протестанство
Население 10 708 433 души
Гъстота на населението 342 д./km²
Девиз "Съединението прави силата!"
БВП 453 млрд $
БВП на човек 42 577 $
Валута евро
Година на присъединяване към ЕС 1950г.

Държавно устройство

Белгия е федерална държава и конституционна монархия. Крал на белгийците от 1993 г. е Алберт II.

Административно Деление

Белгия е разделена на три региона: Брюксел (предимно нидерландско и френско говорещи, с население от 1 000 000 души), Фландрия (предимно нидерландско говорещи, с население от 6 000 000 души) и Валония (предимно френско говорещи, с население от 3 300 000 души).

География

Територията на Белгия е 30 510 км². Тя включва три физико-географски района: крайбрежната низина на северозапад, централната равнина и Ардените, ниска планина, разположена в югоизточната част на страната. Двете главни реки в Белгия са Схелдее (на френски Есно) и Мьоз (на нидерландски Маас). На тези две реки са разположени много от главните градове в Белгия - Турис, Гент, Антверпен, Лиеж и Намюр. Климатът е прохладен, умерен и дъждовен. Средни летни температури - 25°C, средни зимни температури - 7,2°C.

Стопанство и икономика

Гъсто населената Белгия е разположена в сърцето на един от най-силно индустриализираните райони в света. Навлязла в Индустриалната революция в началото на 18 век е сред първите страни в континентална Европа. Белгия развива отлична транспортна инфраструктура от пристанища, канали, железопътни линии и пътища, за да интегрира промишлеността си с тази на своите съседи. Белгия често е наричана "сърцето на Европа". Причините за това са не само географското и положение но и множеството европейски и международни институции със седалище в Брюксел. Това, от своя страна се дължи на отличната транспортна система. Страната има съвременна и безплатна пътна система, свързана е с европейската железопътна мрежа, а Антверпен е второто по големина пристанище в Европа. Бедна на естествени ресурси, Белгия е принудена да внася значителни количества суровини и да изнася големи обеми готови стоки, което прави икономиката и необичайно зависима от световните пазари. Основните вносни продукти са: храни, машини и оборудване, нефт и нефтопродукти, химически продукти. Главните износни продукти са: автомобили, храни, стомана, диаманти, текстил, пластмаси. Най-важните търговски партньори на Белгия са: Германия, Нидерландия, Франция, Обединеното кралство, Италия, САЩ и Испания.