Обединеното Кралство

Знамето на Обединеното Кралство
Гербът на Обединеното Кралство
Великобритания е островна държава в Западна Европа. Тя се състои от четири историко географски области: Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.
Лондон е столицата на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и е най–големият метрополис в Европейския съюз. Наред с Ню Йорк, Париж и Токио, Лондон се счита за един от четирите най-важни глобални града.
Карта на Обединеното Кралство
Площ 244 820 км²
Столица Лондон
Най-голям град Лондон
Религия Католизъм и Протестанство
Население 60 441 457 души
Гъстота на населението 246 д./km²
Девиз "Бог и моето право!"
БВП 2 772 трлн. $
БВП на човек 45 575 $
Валута британски паунд(£)
Година на присъединяване към ЕС 1973г.

Държавно устройство

Обединеното кралство е конституционна монархия - парламентарно кралство. Престолът се наследява от първородния принц или принцеса. Парламентът се състои от две камери - на лордовете и на общините. Главна политическа фигура е министър-председателят.

Административно Деление

Днес Великобритания е между седемте най-развити капиталистически страни в света. Обединеното кралство се състои от 4 историческо-географски области: Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.

География

Обединеното кралство има площ около 243 610 км² и заема основната част от Британските острови, архипелаг, разположен на северозапад от континента Европа. То включва остров Великобритания, североизточната част от остров Ирландия и множество по-малки острови, сред които Хебридските, Оркнейските и Шетландските острови. Обединеното кралство граничи по суша само с Република Ирландия. Релефът на Югоизточна Англия е равнинен - там се наммира обширният Лондонски басейн. Заедно с Централна Англия това са най-плодородните и най-гъсто населените области на страната - от Мидлънд до Фьондлънд край залива Фош. Климатът на Обединеното кралство е океански - влажен и мек, с малки температурни изменения.

Стопанство и икономика

Великобритания е родина на капиталистическия строй и дълго време е най-голямата колониална, търговска, морска, финансова, индустриална и военна сила в света.
Днес Великобритания е между седемте най-развити капиталистически страни в света.
Между старите промишлени отрасли са каменовъглената, корабостроителната промишленост, металургията, машиностроенето и металообработването. Нови отрасли са автомобилната промишленост, самолетостроенето, електрониката, електротехниката. Дълго време въглищата са главен електричен и топлинен източник в страната. Над 60% от електроенергията се произвежда в ТЕЦ, разположени във въгледобивните и потребителските райони. Делът на ВЕЦ е ограничен. Изградени са 30 атомни енергоблока, произвеждащи над 15% от ЕЛ енергията на страната. (АЕЦ "Уилф" е една от най-големите в света.) Селското стопанство в което е заето 1.6% от трудоспособното население, осигурява 3/4 от потребностите на страната от селскостопанска продукция. Главен подотрасъл е животновъдството на което се падат 70% от обема на селскостопанското производство. За неговото развитие съществуват много благоприятни условия - естествени пасища и ливади, фуражни култури и пр.